merel wandeling

Zo mooi, open en toch variatie. Afspraak op de parking van kampeerverblijfpark De Groene Linden (V) aan de Schotensteenweg tussen Sint-Job-in-’t Goor en Brecht voor een wandeling door het prachtige gebied.  Je rijdt het kampeerverblijfpark op via een prachtige dreef van kastanjebomen. Links, de cafetaria met binnen - en buitenspeeltuinspeeltuin, rechts de vroegere boswachterswoning. Al na enkele meters neem je rechts een smaller dreefje, een zalige veldweg , een oud arboretum: je loopt tussen de linde, esdoorn, kastanje, eik, beuk, canada, treurwilg, trompetboom en vele andere. Langs het pad vind je geregeld een rustbank. Op het einde van het dreefje, draait het pad naar links en loopt het verder tussen twee weiden.

Geniet van het mooie landschap. De loofbomen zijn nu vervangen door naaldboomsoorten.  Aan uw linkerzijde staat een grote Sequoia ( ook wel boksboom genoemd omwille van zijn zachte schors). Je wandelt vervolgens onder een grote kastanjeboom tot je op een brede zandweg uitkomt. Volg die naar rechts. De asfaltweg die je dwarst is de Schippersdreef. Steek de weg over het bos in en wandel op een kruispunt rechtdoor; Op de T-splitsing, bij een villa, ga je linksaf. Negeer alle zijpaden tot je, net voorbij een asfaltweggetje rechts, met het pad mee naar links kan; Wandel verder tot aan een slagboom; Links liggen de tennisvelden van het recreatiegebied "De Merel" Direkt na de slagboom, stap je rechts de kasseien van een parking op. Je komt op de Tilburgbaan die je naar rechts volgt; Deze onverharde weg was een deel van de Romeinse heirbaan Antwerpen-Hoogstraten-Tilburg-Utrecht.

Trek je niets aan van de zijpaden, steek de Van Bavellaan over en stap verder rechtdoor. Negeer de Terheidelaan en wandel voorbij nr. 107 een bosweg rechts in. Links vind je bossen waar je 's zomers eerst bosbessen en later braambessen kan plukken. neem de tweede bosweg links en op de T- splitsing na een halve km, ga je weer linksaf. Je dwarst de Tilburgbaan en je komt bij Sas 2 (3) aan het kanaal Schoten-Dessel ( 1844-66).  Met wat geluk kan je er het versassen van een binnenschip of pleziervaartuig meemaken.  Negeer alle wegen die op het kanaal uitkomen tot je na anderhalve kilometer een eigenaardige, enorme betonnen constructie ziet.  Het zijn de vroegere aalputten (4) van de Stad Antwerpen.  De stad had dezstijds een vloot gespecialiseerde schepen : de beerotters.  Ze brachten Antwerps aal onder meer naar deze beerbunker.

Van het einde van de 19de eeuw tot 1922 werd deze meststof gebruikt om heidegronden vruchtbaar te maken. Dankzij het goede beheer van de stedelijke diensten is de vroegere " mestpacht " uitgegroeid tot een waardevol natuurgebied van 170 ha, met daarop recreatiegebied De Merel en kampeerverblijfpark De Groene Linden.  Net er voorbij, verlaat je het jaagpad.  Negeer het pad naar de aalputten en stap verder naar de Tilburgbaan.  Volg de oude heirbaan, hier op haar mooist, naar rechts. Links heb je eerst weiden , dan bossen.  Rechts kun je de pleziervaartuigen en binnenschepen zien voorbijglijden achter een weide.

Wie moe is, kan de eerste mooie eikendreef links inwandelen, en staat dan, na 800m terug aan het beginpunt van de wandeling; Wie nog  verder kan , wandelt nog anderhalve kilometer verder tot aan de mooie Sint-Theobalduskapel ( 1616) (5) in het gehucht De Locht.  Aan de andere kant van de weg staat de voormalige hoeve De Broeigans (6), destijds een bekende afspanning langs de Tilburgbaan.  Volg nu de Lochtsebaan naar links. Deze smalle weg brengt je tussen de weiden terug naar de Schotensteenweg. Nog 100 meter langs de Schotensteenweg en je bent weer bij de ingang van De Groene Linden. Iedereen is er welkom. De taverne is alle dagen open van april tot oktober en elk weekeind het hele jaar door.  Terwijl de volwassenen hun dorst laven kunnen de kinderen zich verder uitleven op de binnen - en buitenspeeltuin.